Varicella's Birma

En liten uppfödning i hemmamiljö

Hur det HELA började

Min första kattbok

Min första kontakt med kattrasen Helig Birma kom via min allra första egna kattbok som jag fick när jag fyllde 10 år. Där på sidan 70 fanns den och jag vart helt betagen! Då bestämde jag mig att när jag blir stor och flyttar hemifrån blir det en Helig Birma katt.

Sagt men gjort så fort jag flyttade hemifrån börja mitt letande efter min birma och jag kom i kontakt med Gunnel & Tomas Pettersson, Aspehills birma via annons i DN. Där fanns hon min efterlängdade blåmaskade birmahona - Aspehills Ginette. Kärlek vid första ögonkastet!

Min dröm gick i uppfyllelse

Aspenhills Ginette

Våren 1983 kom hon äntligen hem till mig. Jag var så glad och lycklig. Hon var unik och det är något speciellt med sin allra första birma. Ginny som jag kallade henne fick jag rå om i 11 år innan hjärtat sa sitt.

Varicellas Birma ser dagens ljus

GIC Varicella's Blue Corona

1984 köpte jag mig min första avelshona, Fridolina och hon är starten till min uppfödning. Hon parades 1985 med Margaretha Flyckts import från Australien vid namn Baderene Touché. Fridolina fick 3 kattungar, 2 tjejer och en kille.
Jag behåll en blåmaskad tjej, Varicella's Blue Aphrodite som sedan gav mig min fina pratande GIC Varicella's Blue Corona. Corona blev nästan Europa Champion med ett norskt cert kvar.
Alla katter som kommer från Varicella har medicinska namn och framförallt microbiologiska. Det beror mitt förra liv brukar jag säga som BMA (lab.ass.) på virologen, SVA.
Jag hann komma till U-kullen (1996) innan jag kände ett behov att få lägga mitt avels-och utställningsintresse på hatthyllan ett tag. Det kom i samma veva som Listeria förlorade alla sina fyra kattungar pga p-piller. De var grovt missbildade och gav Listeria livmodersinflammation. Listeria kastrerades akut. Samtidigt som jag satte mig i skolbänken igen och skolade om mig till webbdesigner från ett liv med virus. Mellan 1985-1996 fick Varicella's totalt 45 kattungar, se SVERAKs FindUs.
För ca 3 år sedan plockade jag ner mitt birmaintresse från hatthyllan igen och har nu startat upp i mindre skala. Det känns otroligt roligt!

Min docka

Ch Varicella's Golden Listeria

Varicella's Golden Listeria föddes på ett rätt olämpligt ställe nämligen i kattsandslådan 1992. Listeria var redan från början en docksöt liten brunmaskad tjej men med mycket ojämna markeringar fast med vit där det ska vara. Med sitt näpna uttryck fick hon många domare att smälta. Hon var min vinstrikaste katt. Det finns två minnen som jag aldrig kommer att glömma och lever på än idag. Det är utställningen i Örnsköldsvik 1993 och på Alfakatten 2000. Uppe i Örnsköldsvik vart Listeria BIS-tot över alla kattraser (BIS uttagningar var lite annorlunda på den tiden) och på Alfakattens utställning tog hon både Bästa Semilånghår Kastrat och Senior. Hon visade att allt inte bara hänger på markeringarna utan det är viktigt med typen också. Hon toppade även SVERAKs lista över bästa semilånghår junior.
Nog med skryt nu! :-)